Merhaba bu hafta, uzun zamandır yazdığımız blogların en temeline iniyoruz. “Uzaktan Algılama nedir?” sorusuna yanıt veriyoruz. Uzaktan algılama, yeryüzünün ve yer kaynaklarının incelenmesinde onlarla fiziksel bağlantı kurmadan yani temas etmeden kaydetme ve inceleme tekniğidir.

uzaktan algılama nedir

Uzaktan algılamadan bahsederken sevdiğim bir söz var: “1 görüntü 1000 kelime değerindedir”.  Görüntüler konum, boyut ve nesneler arasındaki ilişkiler hakkında bilgi verir. Biz bir görüntüde gördüğümüz her şeyi kelimelere dökmeye çalışsak yüzlerce cümle kurmamız gerekecektir. Oysaki bu kadar kelimeye ihtiyaç duymadan bir görüntüden binlerce bilgiyi elde edebiliyoruz.

Bizim ilgi alanımız Dünya. Dünyayı da ülkeyi de şehri de uzaktan algılama ile inceleyebiliriz. Elbette her bir amaç için farklı uzaktan algılama teknik ve sistemleri mevcut. Örneğin bir mahallenin kentsel dönüşüm haritasını yapıyorsak İHA ile çalışabiliriz. Bir ülkenin kıyı şeridinin değişimi için pasif sensörlerle elde edilen uydu görüntüleri ile çalışabiliriz. Gece gemi takibi yapmak istersek de aktif sensörlerle elde edilen uydu verilerinden yararlanabiliriz. Onlarca hatta yüzlerce benzer örnek verebiliriz. Anlaşıldığı gibi uydu, radar, İHA, lazer vb. farklı araçlar ile çalışmalar yapılabilmektedir.

uzaktan algılama nedir

Ülkemizde son yıllarda hem kamuda hem de özel sektörde uzaktan algılamanın kullanımı oldukça arttı. Birçok farklı disiplinin kullandığı uzaktan algılama ile tarım, orman, haritacılık, maden, savunma, istihbarat, afet yönetimi, enerji, kaynak yönetimi gibi birçok proje çok kısa sürede ve yüksek verimlilikle yapılabilir.

UZAL, yersel çalışmalara göre zaman, maliyet ve insan gücüaçısından avantaj sağlamaktadır. Uydu görüntülerinin geniş kapsama alanına sahip olması, periyodik olarak elde edilmesi ve bant sayısının çokluğundan dolayı günümüzde sıklıkla kullanılmaktadır.

Görüntülerin temininden sonra veri işleme kısmı en zevkli kısım diyebilirim. Veri işleme için çalışmanıza yönelik en doğru yazılımı kullanmak oldukça önemlidir Bu blog serisinde Catalyst görüntü işleme yazılımında yapılmış birden fazla projeye yer verdik ve vermeye devam edeceğim. Projelerin amacından yapılışına, yapılışından nerelerde kullanılacağına dair bilgileri olabildiğince net ve anlaşılır tutmaya çalışıyorum. Uzaktan algılama kocaman bir deniz birçok farklı çalışma alanı var. Bu nedenle bu seriyi bazen temel bilgilerle bazen de örnek projeler ile devam ettireceğim. Umarım iyi bir hafta geçirirsiniz.

Buğçe GÖKÇE

Paylaşmak istediğiniz platformu seçin:

Son Blog Yazıları