Türkiye Ulusal Jeodezi Komisyonu yani kısa adıyla TUJK’yı tanımak için öncelikle Türkiye Ulusal Jeodezi ve Jeofizik Birliği yani TUJJB’yi tanımamız gerekir.

tujk

Türkiye Ulusal Jeodezi ve Jeofizik Birliği (TUJJB), 1919 yılında kurulan Uluslararası Jeodezi ve Jeofizik Birliği (IUGG)’nin Türkiye’deki Ulusal faaliyetlerini yürütmek üzere kurulmuş bilimsel bir organizasyondur. IUGG’ye 05 Mayıs 1947’de katılan ülkemizde, Başbakanlığın 30 Kasım 1948 tarihli yazısı ile Harita Genel Müdürlüğünün uluslararası kuruluşa doğrudan doğruya Türkiye temsilcisi olarak katılması uygun bulunmuştur. Uluslararası birlik nezdindeki temsil için bir ulusal komitenin kurulması gereği üzerine; 16 Eylül 1968 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan bir yönetmelikle “Türkiye Ulusal Jeodezi-Jeofizik Birliği’’ kurulmuş, temsilci kurum görevi Harita Genel Müdürlüğüne verilmiştir. Bu yönetmelikteki aksaklık ve eksik hususları gidermek amacıyla yeniden düzenlenen ‘Türkiye Ulusal Jeodezi ve Jeofizik Birliği Kuruluş, Görev ve Yetki Yönetmeliği 27 Aralık 1983 tarihli Resmî Gazetede yayımlanmıştır. Ülkemizde 1999 yılında yaşanan depremler sonrası ortaya çıkan toplumsal gereksinimler ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda değiştirilen ve güncelleştirilen Yönetmelik 19 Temmuz 2001 tarihli Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Türkiye Ulusal Jeodezi ve Jeofizik Birliğinin;

  • Türkiye Ulusal Jeodezi Komisyonu (TUJK)
  • Türkiye Ulusal Hidroloji Komisyonu (TUHK)
  • Türkiye Ulusal Jeomagnetizm ve Aeronomi Komisyonu (TUJAK)
  • Türkiye Ulusal Meteoroloji ve Atmosfer Fiziği Komisyonu (TUMAK)
  • Türkiye Ulusal Oşinografi Komisyonu (TUOK)
  • Türkiye Ulusal Sismoloji ve Arz içi Fiziği Komisyonu (TUSAK)
  • Türkiye Ulusal Volkanoloji ve Arz içi Kimyası Komisyonu (TUVAK)

olmak üzere 7 komisyonu mevcuttur.

Türkiye Ulusal Jeodezi Komisyonu (TUJK)’nun Görevleri Nelerdir?

  • Jeodezi biliminin diğer Yer bilimleri arasında saygın yerini alması için gerekli çalışmaları yapmak,
  • TUJK çalışmalarının geçekleştirilmesinde katılımcı bir idari ve bilimsel yapı oluşturmak,
  • Komisyonu ulusal ve uluslararası düzeyde aktif duruma getirmek ve tanıtmak,
  • Ülkemizde araştırma projelerine finans desteği sağlayan kurumlardan jeodezi projelerine finans desteği sağlamak için girişimde bulunmak,
  • Jeodezi projeleri için ulusal ve uluslararası merkezlerden veri temin edilmesinde yardımcı olmak,
  • Komisyon üyelerini bilimsel yayın yapmaya teşvik etmek,
  • Ülkemizde jeodezi eğitimini geliştirmek,
  • Üyeler arasında bilgi iletişimini sağlamak için bilimsel toplantı ve yayınlar yapmak,
  • Uluslararası bilimsel kuruluşların faaliyetlerini izlemek, uygun görülenlere katılmak ve Türkiye’yi temsil etmek,

Uluslararası ilgili bilimsel kuruluşlarda dolaylı veya dolaysız Türkiye’yi ilgilendirecek kararların ulusal çıkarlara uygun olması için çalışmak, bu kararları duyurmak ve uygulanması gerekenleri izlemektir.

Nasıl TUJK Üyesi Olurum?

TUJK üyelik başvurusu için bağlantıdaki formun doldurularak “tujk_sek@harita.gov.tr” adresine e-posta ile gönderilmesi yeterli olup, üyelik durumu TUJK Yürütme Kurulu tarafından karara bağlanmaktadır. HGM | Harita Genel Müdürlüğü – Ulusal Haritacılık Kurumu.

TUJK Alt Çalışma Grupları Nelerdir?

Çalışma Grubu- I

Referans Koordinat Sistemleri

 

tujk 2 Çalışma Grubu- II

Gravite Alanı

tujk 3 Çalışma Grubu- III

Jeodinamik

Çalışma Grubu- IV

Konum Belirleme ve Uygulamalar

TUJK Tarafından Ödül Verildiğini Biliyor muydunuz?

TUJK tarafından; “Hizmet Ödülü“, “Bilim Ödülü” ve “Teşvik Ödülü” olmak üzere üç farklı kategoride ödül verilmektedir. TUJK Ödül Yönergesine ulaşmak için; TUJK Ödül Yönergesi, ödül alan meslektaş ve akademisyenlerimizi görmek için; TUJK Ödülleri.

Türkiye Ulusal Jeodezi Programı’nı Duydunuz mu?

Ülkemizde yürütülen jeodezik çalışmaları bir program çerçevesinde bir araya getirerek, kurumlar arası koordinasyon ve iş birliğini sağlama gerekliliği üzerine, TUJK üyesi bilim insanlarının birlikte çalışması ile oluşturulan Türkiye Ulusal Jeodezi Programı 04 Mart 2016 tarihinde gerçekleştirilen Türkiye Ulusal Jeodezi ve Jeofizik Birliği (TUJJB) Konsey toplantısında onaylanarak bir TUJJB programı olarak yürürlüğe girmiştir.

TUJK Sempozyumu 2023 Nerede ve Ne Zaman?

2002 yılından bu yana düzenli olarak üniversitelerimiz ev sahipliğinde gerçekleştirilen TUJK Bilimsel Toplantılarında, güncel jeodezik konuların tartışılabilmesine ve bilim insanları arasında fikir alışverişinde bulunulmasına olanak sağlanmaktadır. Bu yıl yirmi ikincisi düzenlenecek olan TUJK sempozyumu, 29 Kasım-01 Aralık 2023 tarihleri arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Harita Mühendisliği Bölümü ev sahipliğinde yüz yüze gerçekleştirilecektir. “XXII. TUJK Sempozyumu 2023”de, TUJK bünyesinde faaliyet gösteren çalışma gruplarının alanlarını içeren “Referans Koordinat Sistemleri”, “Gravite Alanı”, “Jeodinamik” ve “Konum Belirleme ve Uygulamalar” için dört ayrı oturumun yanı sıra, ülkemizde ve dünyada etkili olan afetler ve jeodezinin afet çalışmalarındaki konumuna vurgu yapmak üzere Sempozyumun teması olarak belirlenen “Afetler ve Afet Yönetiminde Jeodezinin Katkıları” başlıklı bir panel ve bir oturum gerçekleştirilecektir TUJK-2023 (ktu.edu.tr).

ATAY Mühendislik Olarak Tüm Çözümlerimizle Birlikte Orada Olacağız,

Jeodezi, Fotogrametri, Uzaktan Algılama, Havacılık, Savunma Sanayi çözümleri konularında 10’un üzerinde çözüm ortağımız ile çeyrek asrı aşkın süredir faaliyet göstererek birçok farklı sektörde hizmet vermekteyiz. XXII. TUJK Sempozyumunda ATAY Mühendislik olarak sizleri orada görmek ve tanışıp çözümlerimizi tanıtmaktan mutluluk duyarız. Standımıza bekliyoruz.

M. Zeyd GÜL

Paylaşmak istediğiniz platformu seçin:

Son Blog Yazıları