Bildiğimiz gibi, geleneksel GNSS alıcıları tarafından elde edilen konum doğrudan ölçülen noktada değil, anten faz merkezindedir. Alıcı genellikle RTK ölçmelerinde küresel düzeçle tesviye edilmesi gereken bir jalona monte edilir. Nokta konumu, faz merkezi ofseti (PCO) ve jalon yüksekliği çıkarılarak hesaplanır. Yazılım sonuçları otomatik olarak hesaplasa da, jalonun düzeçlenmesi belli bir zaman alır ve doğruluğu etkileyen  kullanıcı hataları belli bir düzeyde olur . Ayrıca, jalon bina köşesi, ağaç gibi bazı örtülü noktalarda düzeçlenemez. Dolayısıyla jalonu düzeçleyerek ölçme yöntemi üretkenliği ve doğruluğu sınırlar.

Eğik ölçme özelliğine sahip alıcı, jalonu düzeçlemek yerine belli bir açıyla bir noktayı ölçebilir. Ölçüm prensibi, açıyı ve yönü hesaplamak için dahili elektronik pusulayı kullanmaktır. Jalonun uzunluğuna göre, ölçüm noktasının gerçek koordinatları hesaplanabilir. Bu yöntem, ölçüm verimliliğini bir dereceye kadar artırır, ancak bazı dezavantajları da vardır. Doğruluk çok yüksek değildir. Kalibrasyon adımları karmaşık ve zaman alıcıdır. Manyetik alanlardan kolayca etkilenir. Yaklaşık 15 dereceyi aşan büyük eğimlerde doğru veri elde etmek mümkün değildir.

Tersus Luka ve Oscar Ultimate GNSS alıcıları, ölçme uygulamaları için özel olarak tasarlanmış endüstriyel sınıf bir IMU kullanır ve gerçek zamanlı olarak 3D yönlendirme ve hızlanma elde etmek için yüksek hassasiyetli bir MEMS sensörünü entegre edilmiştir. Jalonun uzunluğu ile, alıcının faz merkezi koordinatı, GNSS/INS füzyon algoritması aracılığıyla gerçek zamanlı olarak ölçülecek noktanın konumuna indirgenir. Kullanıcının jalon yüksekliğini doğru ölçmek için cihazı açması yeterlidir ve sonraki ölçüm herhangi bir açıda yapılabilir.

eğik ölçüm

Sizler için Tersus GNSS alıcısı ile küçük bir eğik ölçüm testi yaptık.

Aynı noktada dört farklı eğim açısı ile ölçüm yaptık, sonuçlar aşağıdaki gibidir.

eğik ölçüm
eğik ölçüm
eğik ölçüm

Sonuç:

Bu çalışmamızda Tersus GNSS ile IMU tabanlı eğim sensörünün yüksek hassasiyetli RTK konumlandırmanın uygulanabilirliğini, üretkenliğini ve performans testlerini sunduk. Geleneksel manyetometre tabanlı çözümlerle karşılaştırıldığında, önerilen yaklaşım, yerinde kalibrasyonlardan arındırılmış, manyetik bozulmalardan etkilenmeyen ve büyük eğim açılarında uygulanabilir olmanın başlıca avantajlarına sahiptir. Temsili test sonuçları ve kıyaslama çalışmaları, Tersus eğim sensörünün kullanılmasının verimliliği ve zorlu ortamlarda konumlandırma performansını önemli ölçüde artırdığını göstermiştir. Bu avantajlar, uydu sinyali izleme ve GNSS / INS entegrasyonunda yenilikçi teknolojiler uygulanarak elde edilir.

Çalışmalarından elde edilen sonuçlar aşağıda özetlenmiştir;

  • Tersus GNSS  alıcısının sahip olduğu son teknoloji GNSS boardı sayesinde izleyebildiği tüm konumlandırma uydu sinyalleri ile hızlı ve hassas konumlandırma yeteneği olduğu.
  • Eğim sensörü kullanarak, anlık RTK ölçüm ile, uygun bir zaman tasarrufu etkisi ve statik RTK ölçüm ile benzer bir doğruluk seviyesi sağlar.
  • Jalonu düzeçleme gereksinimi olan geleneksel RTK ile karşılaştırıldığında, eğimsensörünün kullanılması verimliliği önemli ölçüde artırır. Kullanılabilirlik ve doğruluk ile gökyüzü örtülü alanlarda konumlandırma performansını önemli ölçüde geliştirir.
  • Önerilen IMU tabanlı eğim sensörü, 30 dereceden fazla büyük eğim açılarında uygulanabilir, burada 2 cm’lik bir 3D konumlandırma doğruluğu hala elde edilebilir.

Sonuç olarak Tersus GNSS alıcısı ile sadece bir GNSS alıcısı değil, size zaman tasarrufu sağlayan, hassas konum bilgisi üreten ve zor koşullar altında çalışabilen iyi bir personel kazanacaksınız.

Tersus eğik ölçüm çözümünün bazı özelliklerini aşağıdaki gibi özetledik.

◆ Yüksek hassasiyet
Tersus LUKA alıcısı, zorlu ortamlarda bile RTK çözümünün sürekliliğini ve güvenilirliğini artırmak için tüm GNSS uydularını ve çoklu frekansı destekleyen, yerleşik, yüksek hassasiyetli, kendi geliştirdiği BX40C kartı ile donatılmıştır. Yüksek hassasiyetli endüstriyel sınıf IMU ile 30 derecelik eğim telafisi doğruluğu 2 cm içinde olabilir.

eğik ölçüm

Kalibrasyon gerektirmez
Dahili IMU manyetik bozulmalardan etkilenmez ve yenilikçi GNSS/INS füzyon algoritması sayesinde LUKA açıldığında eğik ölçüm işlevinin hızlı ve otomatik olarak kalibre edilerek gerçekleşmesini sağlar.

Büyük Eğim Açılarını Destekler
Tersus Luka
alıcısının eğik ölçüm açısı sınırı yoktur. Testlerimize göre, eğim normalde 60 derecelik bir açı altında çalışabilir ve doğruluk yaklaşık 2 cm’dir.

Uzun süreli eğim etkindir
Piyasadaki çoğu alıcıların eğimi genellikle birkaç saniye sabit kaldıktan sonra devre dışı kalır ve yeniden kalibre edilmesi gerekirken, Tersus Luka alıcısının eğim etkin durumu uzun süre korunabilir. 60 derecelik bir açıyla, eğimi 4 dakika boyunca hatasız olarak sabit kalabilir. Açı ne kadar küçük olursa, tutma süresi o kadar uzun olur.

 Yüksek verim
Çünkü Tersus Luka’nın eğim fonksiyonu kalibrasyon gerektirmez ve arızalanması zordur. Ölçüm sürecinde, ölçüm verimliliği büyük ölçüde iyileştirilmiştir. Geleneksel RTK ölçümü ile karşılaştırıldığında, verimlilik yaklaşık %50 oranında artmış diyebiliriz.

Yaygın kullanım
Tersus Luka’nın mükemmel eğim ölçümü, yalnızca harita amaçlı ölçüm gibi uygulamalarda devrim yaratmakla kalmaz, aynı zamanda 3D modelleme gibi uygulamalarda kullanılmak üzere nokta bulutu verilerinin toplanmasına da olanak tanır.

Sedat BAKICI

Paylaşmak istediğiniz platformu seçin:

Son Blog Yazıları