İnşaat şantiyelerinde zamana karşı bir yarış vardır. Bu yarışta işveren projenin proje kurallarına uygun olarak en kısa sürede bitirilmesini ister. Saha ve ofis personelleri ise sözleşmede belirtilen şartlara uygun olarak şantiye planlamasının yapılmasını ve raporlanmasını sağlar.

Drone ile Şantiye Saha Kontrolü

Proje müdürü, teknik ofis ve şantiye şefi sahanın kontrolünü sürekli sağlayarak işlerin ilerlemesini ve zamanında yapılması için tüm güçlerini harcarlar. Ancak bu iş yükü/zorluğu nedeniyle her zaman mümkün olmamaktadır.

İnsansız hava araçları (İHA) veya dronlar; mimari, mühendislik ve inşaat sektöründeki tüm projelerin sistemini hızlandırma ve kolaylık sağlama açısından yardımcı oluyor.

Özellikle DJI Mavic Pro serilerinde bulunan çekim özellikleri sayesinde, yukarıdan aşağıya (timelapse) çekim modları, sanal tasarımlar ve inşaatın iş akışını düzene sokmada kritik bir öneme sahiptir. Doğru, güncel ve ayrıntılı görsel verilere erişim sağlaması da şirketlerin ileri düzeyde proje görünürlüğü elde etmelerine katkıda bulunuyor.

DJI Enterprise ürün kategorisinde bulunan serilerle beraber, arazi etütleri ve hafriyat ölçümlerinin yanı sıra; bu yönleriyle yalnızca saha gözlemlerine katkı sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda müteahhitlerin kilit kararları almaları için de güvenilir veriler sağlıyor.

DJI Enterprise serileri ile beraber yüksek çözünürlüklü fotoğraflar, videolar ve haritalama metotları sayesinde büyük ölçekli projeleri daha kısa sürede ve daha düşük maliyetle planlayabilme ve yönetebilme açısından kolaylık sağlıyor.

DJI Enterprise serileri ile alınan verileri günlük, haftalık ve aylık raporlarla saha personelinin imalat verimliliğini kontrol altına alarak maliyetleri düşürmek amacıyla kullanılabilir. Termal kameralar kullanıldığında; izolasyon, su kaçakları ve elektriksel problemler tespit edilebilir.

DJI Enterprise olanaklarıyla fiziki olarak ulaşılması mümkün olmayan noktalardan şantiyenin ilerleyişi hakkında daha net fikirler sağlanmaktadır. Çoğunlukla şantiye sahasının yüksek bir noktadan kontrolü için kule vinç operatörlerinden fotoğraflar alınabilir, ancak kule vinç tarama alanı dışında kat cephe görüntülerini almakta verimli olamamaktadır.

Havaalanı şantiyeleri, kontrolü kolay sağlanamayacak şekilde büyük alanlara sahip olduğu için DJI Enterprise’ın zoom özellikleri sayesinde, yer ekiplerinin günlük fotoğraflarla şantiye ilerleme raporunu uzun uğraşlarla hazırlamalarına gerek kalmadan, süreci belirlemek için gerekli istenileni dronelar sayesinde kolayca hazırlamanıza olanak sağlar.

Bu nedenle inşaat sahasında genellikle yüksek noktalarda çoğu zamanda insanların kolay ulaşamayacağı ve tehlikeli noktalardan görüntü alınması işi için DJI Enterprise kullanımı, İş Sağlığı ve Güvenliği kuralları açısından da ayrıca avantaj sağlayacaktır.

Böylelikle dronelar büyük inşaat sahalarında, açık stok sahalarının kontrolünde verimli bir şekilde kullanılıp işlerin takip edilmesi açısından büyük bir öneme sahip olduğu belirlenmiştir. Açık agrega, kum stok sahaları, açık malzeme stok sahaları; ince işler malzemeleri, çelik stok sahaları, makine ekipman parkları ve endüstriyel tesisler gibi açık şantiye sahalarının kontrolünün sağlanması ve sürecin ilerlemesi açısından çok faydalı olmaktadır.

DJI Enterprise inşaat sahalarındaki önemini ve işin ilerlemesindeki süreci yönetmede ne kadar gerekli olduğu görülmektedir. Sizler de droneların işleri yönetme ve kullanım amacına yönelik hangi alanlarda kullanacağına dair bilgi almak istiyorsanız bizleri takip etmeyi unutmayın.

Murat ÇELEBİ

Paylaşmak istediğiniz platformu seçin:

Son Blog Yazıları