Operasyonel Güvenlik Standartları için Üretildi: DJI AP100
DJI Enterprise, VLOS ve BVLOS operasyonlarında dünya çapında operasyon güvenlik gereksinimlerini göz önünde bulundurarak ürünlerini standartlara uygun üretmeye dikkat eden bir markadır. Bunun örneklerini Geocaging, bağımsız FTS (flight termination system), ADS-B gibi birçok örnekte görmekteyiz.
Aynı düşüncelerle DJI Enterprise’ın Matrice 400 için geliştirdiği DJI AP100 Paraşüt Sistemini, yalnızca acil durumlarda hava aracını korumaya yönelik bir aksesuar değil; daha ileri seviye operasyonlarda güvenlik ve mevzuat uyumluluğunu destekleyen bağımsız bir güvenlik modülü olarak geliştirmiştir. DJI AP100, EASA C5/C6 ve UK CAA UK5/UK6 operasyonel güvenlik gereksinimlerini destekleyerek, STS-01 kapsamındaki kentsel VLOS operasyonları ve STS-02 kapsamındaki BVLOS operasyonları için daha güçlü bir operasyonel güvenlik altyapısı oluşturur. Mevcut Matrice 400’e AP100 eklenmesi Avrupa standartlarında C5/C6, İngiltere standartlarında UK5/U6 gereksinimlerini destekler.
DJI AP100; MOC 2511/MOC 2512 Declaration of Compliance ve ASTM F3322 paraşüt sistemi performans standardı çerçevesindeki uygunluklarıyla, uçuş sonlandırma ve yer riski azaltımına yönelik güvenlik yaklaşımını güçlendirir. Sistem, anormal uçuş tutumu veya hız değişimini bağımsız sensörleriyle algılayarak 600 ms’den kısa sürede otomatik olarak devreye girer; gerektiğinde DJI Pilot 2 üzerinden manuel olarak da tetiklenebilir. Paraşüt açıldıktan sonra stabilize alçalma hızını 5 m/s veya altında tutar. Bu sayede çevrede oluşturabileceği riskleri neredeyse sıfıra indirger.
Yalnızca 935 gram ağırlığındaki AP100, arka montaj tasarımı sayesinde Matrice 400’ün mevcut taşıma çantasına paraşüt takılı halde sığabilmesini sağlar. IP55 koruma standardı ve -20°C ile +50°C çalışma sıcaklığı sayesinde zorlu saha koşullarına tıpkı Matrice 400 gibi uyum sağlar. Sistem; bağımsız sensörleri sayesinde otomatik açılma, DJI Pilot 2 üzerinden manuel açılma, Geocaging sınırı ihlalinde otomatik tetikleme (yalnızca Avrupada) ve FlightHub 2 üzerinden uzaktan FTS tetikleme (Yalnızca Avrupa) ile devreye girerek güvenliği arttırır.
Açılma sonrasında yaklaşık 1 saat boyunca yüksek sesli alarm ve yüksek yoğunluklu yanıp sönen ışık uyarısı vererek çevredeki kişilerin bölgeden uzaklaşmasına yardımcı olur ve iniş sonrasında hava aracının pilot tarafından bulunmasını kolaylaştırır. Bağımsız güç, bağımsız uçuş kontrolü ve Flight Termination System yapısıyla DJI AP100, Matrice 400 operasyonlarına yeni bir güvenlik katmanı eklemeye hazırdır.
Sıla DEMİR – DJI Ürün Yöneticisi

















