Merhaba, bu hafta günlük hayatımızda sıklıkla duyduğumuz buralar eskiden dutluktu şimdi bina yaptılar sözünden yola çıktık. Bildiğiniz gibi insanlar gibi çevremizde bir değişim içinde. Bazen apartmanlar yapılırken bazen bahçeler yapılmakta. Peki biz bu değişimi takip etmek için eskiden orayı bilen birisine mi ihtiyacımız var. Tabii ki hayır. Catalyst uzaktan algılama yöntemleri kullanılarak otomatik bir şekilde değişim tespiti yapabiliriz. Nasıl olduğuna hadi bakalım…

Örnek proje için Belgrad Ormanı ve çevresinde 2013 yılından beri oluşan değişiklikleri uzaktan algılama yöntemleri ve Catalyst yazılımını kullanarak tespit ettim.

Catalyst

Proje alanı için seçilen alan aşağıda gösterilmiştir.

Uygulama

2013 – 2021 yıllarına ait görüntülerde öncelikle görüntü keskinleştirme ve atmosferik düzeltmeler yapılmıştır. Ardından görüntülere ait tüm bantlar analize katılarak analiz tamamlanmıştır. İşlem adımları aşağıdaki gibidir.

 

  1. İki görüntü kontrollü sınıflandırma ile sınıflandırılmıştır. (Bitki indeksleri, doku, geometrik özellikler hesaplanıp sınıflandırmada kullanılmıştır.)
  2. Sınıflandırılan görüntüler arasında değişim analizi yapıldıktan sonra değişim tespit edilen yerler vektör formatına dönüştürülmüştür.
  3. Değişim tespit edilen alanların vektör dosyası kullanılarak bu alanlarda kontrolsüz sınıflandırma yapılmıştır.
  4. Elde edilen sonuçlar Excel dosyasına aktarılmıştır.

Catalyst

Catalyst

Sonuç olarak 2013 yılında neydi 2021 yılında ne oldu sorusunun cevabını almış oluyoruz.

2B ve 3B değişim analizlerinin kullanımı günümüzde artmakta.

  1. Ruhsat sahasına izinsiz girişlerin tespiti (bina, ağaç ekimi vb.)
  2. Kaçak yapı tespiti
  3. Doğal afet sonrası hasar tespiti
  4. Orman kaybı tespiti
  5. Arazi örtüsünün değişimi
  6. Kıyı erozyon takibi

… ve benzeri uygulamalarda uzaktan algılama kısa sürede doğru sonuçlar vermektedir. E öyleyse neden tercih etmeyelim? Bu ve benzeri uzaktan algılama uygulamaları için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İyi haftalar. Sağlıklı günler dileriz.

 

Buğçe GÖKÇE

 

Catalyst ürünlerine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Paylaşmak istediğiniz platformu seçin:

Son Blog Yazıları